tiistai 17. huhtikuuta 2012

Räkimisen pakko


Lähimmällä juna-asemalla tapahtuu joka päivä kummallinen rituaali: ihmiset syljeskelevät ympäriinsä. Jotkut sylkevät laiskasti ja välinpitämättömästi antaen rään roiskua lähes omille varpailleen. Toiset räkivät aggressiivisen määrätietoisesti junan raiteille. Kaikissa kohdissa asemaa ei voi seisoa, etenkin istumapaikkojen lähellä on ällöttäviä sylkilammikoita.
Sylkeminen on voimakas halveksunnan ilmaus. Ihmiset sylkevät sellaisille asioille, joita eivät arvosta. Kukaan ei esimerkiksi syljeskele oman autonsa päälle tai kotinsa lattialle. Jostain syystä juna-asemat herättävät voimakasta vihaa ihmisissä ja tarpeen ilmaista tunnetilaa poistamalla räkää sisältään. Vai onko syljeskely kouluaikoina opittu tapa, jota toistetaan aina, kun joudutaan odottamaan jotain? Räkimisen rituaali myös tarttuu. Se on selkeä, voimakas liike, jota on helppo matkia ja viljellä porukassa. Ehkä se lisää yhteenkuulumisen ja jakamisen tunnetta.
Toisaalta räkä on muutenkin nykyään yhteisesti jaettu asia. Junassa istuessaan ihmiset eivät viitsi yskiä käsiensä suojissa, saati sitten nenäliinoihin. He vain yskivät johonkin sivulle eli suoraan siinä suunnassa istuvien ihmisten päälle. Junissa voitaisiin jakaa astmaatikoiden kankaisia suu- ja nenäsuojuksia, joita näkee maailman suurkaupungeissa. Näin ei enää kenenkään tarvitsisi kättään nostaa yskänpuuskansa peittelemisen vaivalloiseen aktiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti